جواز کسب
راه اندازی هر گونه فعالیت اقتصادی در قالب حقیقی و بدون ثبت شرکت نیازمند اخذ جواز فعالیت یا همان جواز کسب است. هر گونه فعالیتی بدون داشتن این جواز فاقد اعتبار قانونی است و مشمول جرائم قانونی و مالیاتی خواهد شد.
صدور جواز کسب با توجه به دامنه زیاد فعالیت های تجاری در ایران در اختیار صنوف مختلف قرار گرفته است. در واقع هر فعالیت تجاری در ایران زیر مجموعه مستقیم و یا غیر مستقیم به مجموعه صنفی می باشد که این مجموعه صنفی مجری صدور پروانه کسب یا جواز کسب برای متقاضیان می باشد. بعدها در صورت اخد پروانه کسب و کار می توان نسبت به اخذ کارت بازرگانی نیز اقدام کرد.
پروانه کسب یا جواز کسب به دو صورت دائمی و موقت صادر می شود. پروانه های یکساله احتیاج به تمدید دارند و به صورت سالانه تمدید می شوند اما برای جوازهای دائمی احتیاج به تمدید نیست. بر اساس دستورالعمل های واحد های صنفی عمدتا افراد بیکار و یا افرادی که قبلا پروانه کسب را دریافت نکرده اند در اولویت قرار دارند.
مراحل دریافت جواز کسب
- دریافت جواز کسب هم توسط خود فرد متقاضی و هم توسط نماینده یا وکیل حقوقی
- تقاضانامه تنظیم
- ارائه تقاضا نامه به اداره صنفی مربوطه
- صنف معمولا در مدت زمان 15 روز کاری درخواست را بررسی کرده و نتیجه را به متقاضی اعلام می کند.
- بازدید ماموران صنف از محل فعالیت
- در صورت قبول درخواست باید ظرف مدت سه ماه از زمان قبولی متقاضی مدارک و مستندات اعلام شده را آماده و تحویل واحد صنفی دهد تا جواز کسب صادر شود.
نکاتی در خصوص پروانه کسب یا جواز کسب
اگر فردی قصد داشته باشد پروانه کسب خود را به فرد دیگر انتقال دهد باید این موضوع را به صورت کتبی به صنف درخواست دهد و فردی که قرار است جواز به نام او صادر شود را به این صنف معرفی نماید تا در صورت داشتن شرایط احراز لازم پروانه کسب قبلی باطل و به نام فرد جدید جواز کسب جدید صادر شود.
اگر فردی به هر دلیل خواهان تغییر شغل خود باشد با همان جواز کسب قبلی نمی تواند فعالیت کند و باید جواز خود را تغییر دهد بخصوص اگر صنف فعالیت او متفاوت باشد. در چنین شرایطی برای تغییر جواز کسب باید به اداره صنفی درخواست کتبی داده شود تا بعد از دو هفته جواز جدید صادر شود. اگر بعد از این مدت جواز صادر نشد یعنی با درخواست وی موافقت شده است. لازم به توضیح است اکر فعالیت زیر شاخه صنف دیگری باشد باید با صنف قبلی تسویه حساب شود.
انجام هر گونه فعالیت با جواز کسب به نام افراد دیگری خلاف مقررات اتاق صنفی و تجاری ایران است و باعث ابطال جواز کسب و اعمال جریمه برای خاطی خواهد شد.
مدارک لازم برای صدور جواز کسب
- سند ملکی محل فعالیت و یا اجاره نامه رسمی
- مبایعه نامه به نام خود شخص متقاضی
- در صورت نیاز به مجوز از شهرداری و یا سازمان های دولتی ارائه مجوز
- ارائه کارت پایان خدمت برای آقایان یا معافیت دائم
- کپی شناسنامه و کارت ملی متقاضی
- کپی آخرین مدرک تحصیلی
- تعداد 12 عکس 4*3
- فیش پرداخت مبلغ سه میلیون ریال به عنوان حق عضویت در واحد صنفی
- ارائه کارت سلامت برای آن دسته از فعالیت هایی که در حوزه مواد غذایی ، بهداشتی و آرایشی باشد.
- گواهی عدم اعتیاد به مواد مخدر
- گواهی عدم سو پیشینه
- گواهی مربوط به ادراه اماکن نیروی انتظامی
- گواهی گذراندن 10 ساعت آموزش لازم (داشتن گواهینامه مهارت در زمینه های تخصصی که نیاز به مهارت خاص دارد و معمولا در آئین نامه اصناف ذکر شده است.)
برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه ثبت شرکت ، ثبت برند و … به مطالب مربوطه در سایت مراجعه فرمائید.